OD ZIARENKA DO BOCHENKA

Co to są zboża? Czy trudno je rozpoznać?  Jakie produkty z nich powstają? Jak to się dzieje, że z ziarna zbóż powstaje mąka, a później chleb? 

Badamy  kłosy zbóż, sprawdzamy etykiety produktów, oglądamy film o pracach w polu. W końcu pieczemy……nie chleb lecz podpłomyki.

Czy wiesz, że…

Przypuszcza się, że chleb spożywano już 12 tysięcy lat temu. Nasi przodkowie rozgniatali ziarna zbóż i mieszali je z wodą. Z takiego ciasta piekli płaskie placki zwane podpłomykami. Płaskie bochenki łatwo się łamało. Stąd wziął się zwyczaj łamania chlebem….

20160922_14303120160922_14202620160922_14295520160922_143845Bierzemy się więc do zagniatania, wałkowania, pieczenia. Później czeeeekamy…i w końcu próbujemy. PYSZNE!

Przepis na podpłomyki z patelni

250g mąki pszennnej

150ml wody

sól do smaku

dodatki według uznania

Ciasto wymieszać, wyrobić, zagnieść, rozwałkować na cieniutkie placuszki. Piec na teflonowej patelni z każdej strony około 1 minuty   SMACZNEGO:)